Het is intussen bijna dertig jaar geleden. Een jeugdvriend van me dimde de lichten van zijn slaapkamer, stak stiekem een sigaret aan en draaide een LP uit de ongenaakbare muziekcollectie van zijn oudere broer. "Hooker and Heat". Een stompend monotoon gedreun dat trilt tot diep in je beenmerg. Een kippenvelmoment om nooit te vergeten.
Toen drong het tot me door; de meest jankende gitaarmuziek weet steevast binnen in me een bijzondere snaar te raken. De blues zou voor steeds gezelschap blijven houden.

One night I was layin' down
 I heard mama 'n papa talkin'
 I heard papa tell mama, let that boy boogie-woogie
 It's in him, and it got to come out
 And I felt so good. Went on boogie'n just the same

 John Lee Hooker - Boogie Chilllun'

Met een lidkaart van de lokale mediatheek op zak trok ik verder door het blueslandschap, op zoek naar covers van covers van bekende nummers. Een zoektocht die me gidste op de snelweg tot in het hart van de Mississippi Delta. De cultuur van Zwart Afrika waarin ik later werd ondergedompeld, prikkelde me om mijn queeste naar de roots nog verder te zetten, tot in het donkere continent.

Een voordracht

In 2011 vroeg een vriend me om mijn passie om te zetten in een voordracht. Intussen kreeg die "Avond van de Passie" al heel wat navolging, met gespreksavonden, lezingen en vinylavonden voor een divers publiek. Elke lezing van "Into the Soul of the Blues" wordt geïllustreerd met een uitgebreid arsenaal aan foto's en video's en opgevrolijkt met een streepje live muziek.

Een blog

Vanuit mijn passie voor de geschiedenis van de blues startte ik de blog "Into The Soul of the Blues". De blog bestaat intussen uit honderden pagina's tekst, foto's en beeldmateriaal, pagina's waarin ik je graag mee neem op een verre muzikale reis. Vanuit de Afrikaanse jungle, langs de oevers van de Mississippi, doorheen Chicago en Saint-Louis tot in Groot-Brittanië en West-Europa en weer terug naar de VS. De blues is onze trouwe gezel.

Een podcast

En voor wie liever luistert dan leest is er nu ook de podcast "Into the Soul of the Blues". In de podcast vertel ik uiteraard over de geschiedenis van de bluesmuziek, geïllustreerd met talrijke geluidsfragmenten. Maar er is meer; diverse gastsprekers vertellen over hun passie voor de blues en in afzonderlijke afleveringen plaats ik de bluesmuziek in zijn specifieke context. Je kan de podcast beluisteren op je favoriete podcast-app!

Een duo

Als muzikant leidt Nassara U rond in de wereld van de authentieke bluesmuziek. En op zijn tocht wordt hij bijgestaan door percussionist Bernd "the Medicine Man" Haerynck.

Een zeskoppige band

Nassara is leadzanger en gitarist bij de zeskoppige bluesrockband "The Goose Thing". The Goose Thing haalt zijn inspiratie uit de blues en de rock en brengt een mix van eigen nummers en bewerkingen van bestaande nummers.